Mer om Kalix

Flygbild över Kalix om natten. Foto: Oliver Åström.

Välkommen till Kalix, här finns unika möjligheter för dig och din familj!

Kommunen har drygt 16 000 invånare, och här får du kraft av storslagen natur och en unik närhet till skärgård och älv. Kalixälven, som är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar rinner fri, kraftfull och vild ner till mötet med Bottenvikens bräckta havsvatten.

Kalix kommun har 39,1 mil kust, och via småbåtshamnar eller via Bottenvikens nordligaste djuphamn kan du här uppleva en orörd skärgård med badstränder och öar. Kalix är känt världen över för Kalixlöjrommen, som har beviljats EU:s skyddade ursprungsbeteckning. Den exklusiva rommen – som även kallas för Bottenvikens röda guld – utvinns ur siklöjan som fiskas i fjärdarna runt Kalix varje år.

Så tidigt som för 600 år sedan insåg folket det vackra läget och började bygga en kyrka på en kulle vid vattnet. År 1472 invigdes kyrkan i Kalix.

Du hittar mer fakta om Kalix på kalix.se

Mer om Kalix byar hittar du på www.kalix.se/byar

Mer om Kalix

Vintern 2016/2017 gick Kalix kommun ut med en kampanj i Mälardalsområdet, där några av ortens många fördelar belyses. Den går naturligtvis också att läsa här på BoiKalix.

Sex starka skäl att flytta till Kalix

Storslagen natur, uppfriskande skärgårdsliv, målande norrsken och unika möjligheter till oförglömliga äventyr. I Kalix finns något för alla som vill uppleva äkta livskvalitet. – Här kan du bygga ett hus precis vid havet som kostar betydligt mindre än en lägenhet i Stockholm, säger Peder Nilsson, utvecklingsansvarig på Kalix kommun. Du känner antagligen till Kalix Löjrom. Den ursprungsmärkta delikatessen njuts på många håll i världen, men orten Kalix är för de flesta en oupptäckt pärla. Här erbjuds ett brett spektrum av möjligheter till fartfyllda äventyr, men också lugn för kropp och själ. Robin Lindqvist med sambo och barn är en av många familjer som valt att bosätta sig i Kalix de senaste åren, och de ångrar sig inte för en sekund. – Vi älskar skärgården och framför allt alla fantastiska människor. Vi kommer stanna här för gott, säger han. Ronja, 10 år, kommer från Stockholm men bor sedan en tid tillbaka med sin familj i Kalix. Hon kunde inte vara lyckligare. – Stockholm är så stort, Kalix är det bästa stället man kan vara på. De finns så fina människor här, de är jättesnälla och rara – i sina hjärtan. Kalixbor stressar inte och har ofta svårt att förstå storstadsbornas stress. Precis som Robin och Ronja är du varmt välkommen till Kalix för att lära känna lugnet inom dig. Här nedan hittar du ytterligare sex starka skäl att flytta till Kalix.

ETT. Prisvärt boende med hög standard

Är du trött på skyhöga andrahandshyror eller på att försöka spara ihop till en svindyr lägenhet? Svensk mäklarstatistik från december 2016 visar att stockholmare betalar en bra bit över 90 000 kronor per kvadratmeter för en lägenhet i innerstaden. Den genomsnittlige Kalixbon ger å sin sida mindre än 4 900 kronor per kvadratmeter för sin nya bostadsrätt. Detta trots att bostadspriserna i kommunen ökade med 20 procent under förra året. Är ditt drömboende till salu i Kalix? Se hela listan här

TVÅ. Storslagen natur

Närheten till naturen och den frihet som den medför är en lyx som är få storstadsbor förunnad. Kalixbor är lite bortskämda på området, då orten också rankats som Norrbottens främsta friluftskommun hela åtta gånger sedan 2010. På fritiden kan Kalixbor exempelvis njuta av naturen genom en golfrunda, forspaddling eller en uppfriskande promenad genom skog och mark. Många ger sig också ut på fiskeäventyr längs Kalix älv, där lax, öring, sik och abborre väntar. I kommunen finns tio mil vandringsled, flera kanot- och kajakleder samt 70 mil skoterled. Följ lederna för att upptäcka Kalix fantastiska landskap och levande landsbygd.

TRE. Goda möjligheter till jobb

I Kalix ropar både offentliga arbetsgivare och en mängd privata företag efter arbetskraft, och chansen att just din kompetens efterfrågas är stor. Kompetensbehoven beror framför allt på planerade expansioner, men till viss del även på pensionsavgångar. Kalix har bredd på näringslivet med bland annat verkstads- och elektronikindustri, företag inom olika distanstjänster som exempelvis sjukrådgivning och banktjänster, samt Region Norrbotten med Kalix sjukhus. Ortens största arbetsgivare är Kalix kommun med kompetensbehov på flera olika områden. Kalix är också är en del av Luleåregionen, vilket innebär att orten delar arbetsmarknad och kulturliv med regionens övriga kommuner: Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Efterfrågas din kompetens? Se alla lediga jobb här

FYRA. Sveriges vackraste skärgård

Västkusten och öarna runt Stockholm i all ära, men de flesta som upplevt platsen där Kalixälven möter havet håller nog med om att det är här Sveriges vackraste skärgård finns. På de 792 öarna som breder ut sig längs Kalix 39,1 mil långa kust upplever du en mix av orörd skärgård, fina badstränder och pittoreska småbåtshamnar. – Det är en otroligt härlig känsla att åka runt i Kalix skärgård. Det är verkligen livskvalitet på riktigt, och något du måste uppleva för att förstå, säger Kalix kommuns informationsansvarige, Reine Sundqvist.

FEM. Ett brett kulturliv

I Kalix och dess omgivande byar anordnas året runt konserter, utställningar och evenemang. Kalix Kulturnatta, Kalix Sommarfest och Flakasands Rock- & Bluesfestival är tre större evenemang som planeras sommaren 2019. Utöver dessa firas exempelvis Kalixälven under Nationalälvdagen – den sista lördagen i augusti varje år. Som förvaltningsområde för finska och meänkieli (tornedalsfinska) arbetar kommunen också ständigt för att skydda och stärka dessa två minoritetsspråk. Se vad som händer i Kalix framöver, klicka här

SEX. Hjälpsamma Kalixbor

Sist men inte minst: dina nya grannar. De flesta som har besökt Kalix vittnar om att Kalixborna är väldigt trevliga och hjälpsamma. Reine Sundqvist tror att många väljer Kalix just på grund av grundtryggheten i samhället. – Här finns en unik grannsammanhållning som gör att du inte behöver vara orolig för att utsättas för olika typer av brott. Den rädslan finns inte i Kalix, här känner man sig trygg. Välkommen till Kalix!
Kalix kommuns informationstidning ger bra information både för nuvarande och blivande kalixbor.

Läs alla nummer av Info Kalix på kalix.se

Kalix kommun lägger varje månad upp nya filmer, klipp och sändningar. Håll gärna koll på vår Playkanal för att följa med i vad som händer. Kalix kommun finns även på Youtube.

Top