Fritid & Kultur

Chris Kläfford på scen under Sommarfesten 2018.

Bild från Chris Kläffords spelning under Sommarfesten 2018. Foto: Linnéa Isaksson.

Här får du kraft av storslagen natur och en unik närhet till skärgård och Kalix älv. Älven, som är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar rinner fri, kraftfull och vild ner till mötet med havet.

Kalix kommun har 39,1 mil kust, här kan du uppleva vår orörda skärgård med dess badstränder och öar via småbåtshamnar eller via Bottenvikens nordligaste djuphamn. Kalix med sina byar är ett eldorado av möjligheter till fartfyllda äventyr, men här finns också kontrasten och känslan av lugn för kropp och själ.

Ett friluftsliv utöver det vanliga

Här har du fina möjligheter att spela golf, forspaddla, åka båt på älven och i skärgården, cykla, simma, promenera och fiska. Föreningslivet erbjuder en mängd olika aktiviteter, och kommunen rankades 2019 – för åttonde gången – som Norrbottens främsta friluftskommun. Vintertid kan du exempelvis åka skidor både nedför och på längden, men Kalix är också klassisk bandymark. Upplev sporten från läktaren eller spela själv! Vill du ta dig längre ut i naturen kan du färdas med skoter, eller varför inte ta en tur på långfärdsskridskor när isen lagt sig?

På sommaren spelas teater och musik utomhus i Kalix fantastiska natur och det bjuds också på konst i det gröna. På vintern flyttar de flesta utställningar och evenemang in i värmen till någon av de fina gallerier, scener och lokaler som finns runt om i kommunen. Här finns förstås också till exempel bibliotek, biograf och museer som är öppna året om.

Stor variation

I Kalix kan du uppleva lugnet, närheten, fartfyllda äventyr, sevärdheter, det genuina och exklusiva. Det varierande utbudet bidrar till en hög livskvalité och framtidstro för såväl enskilda som föreningar och organisationer. Vi har många fina anläggningar och en mängd fritids- och idrottsföreningar. Vår vackra skärgård och närheten till naturen lockar många till aktiviteter utomhus.

En av fritids- och kulturnämndens viktigaste uppgifter i framtiden är att stödja och stimulera kommunens föreningsliv och då i synnerhet barn- och ungdomsverksamheten. Kalix ska vara en av Sveriges främsta fritids- och idrottskommuner som attraherar såväl boende som inflyttare och besökare. Ett av fritids- och kulturnämndens mål är att bli bästa friluftskommun i Sverige.

Evenemang i Kalix

I Kalix hålls mängder av olika evenemang varje år. Det överlägset största evenemanget i Kalix är Sommarfesten som sedan 2017 lockat med aktiviteter i alla byar och stora artister på Strandängsscenen i centrala Kalix. Sommarfesten ställdes in 2020 på grund av Coronapandemin, men lovar att komma tillbaka 2021. I kommunen har det genom åren också arrangerats SM-tävlingar i sporter som skidåkning och isracing. Läs mer om vad som är på gång i Kalix på Evenemang i Kalix.