Fritid & Kultur

Här får du kraft av storslagen natur och en unik närhet till skärgård och Kalix älv. Älven, som är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar rinner fri, kraftfull och vild ner till mötet med havet.

Kalix kommun har 39,1 mil kust, här kan du uppleva vår orörda skärgård med dess badstränder och öar via småbåtshamnar eller via Bottenvikens nordligaste djuphamn. Kalix med sina byar är ett eldorado av möjligheter till fartfyllda äventyr, men här finns också kontrasten och känslan av lugn för kropp och själ.

Årets friluftskommun flera gånger om

Här har du fina möjligheter att spela golf, forspaddla, åka båt på älven och i skärgården, cykla, simma, promenera och fiska. Föreningslivet erbjuder en mängd olika aktiviteter, och kommunen utsågs 2017 – för sjätte gången – till Norrbottens friluftskommun. Vintertid kan du exempelvis åka skidor både nedförs och på längden, men Kalix är också klassisk bandymark. Upplev sporten från läktaren eller spela själv! Vill du ta dig längre ut i naturen kan du färdas med skoter, eller varför inte ta en tur på långfärdsskridskor när isen lagt sig?

På sommaren spelas teater och musik utomhus i Kalix fantastiska natur och det bjuds också på konst i det gröna. På vintern flyttar de flesta utställningar och evenemang in i värmen till någon av de fina gallerier, scener och lokaler som finns runt om i kommunen. Här finns förstås också till exempel bibliotek, biograf och museer som är öppna året om.

Stor variation

I Kalix kan du uppleva lugnet, närheten, fartfyllda äventyr, sevärdheter, det genuina och exklusiva.

Det varierande utbudet bidrar till en hög livskvalité och framtidstro för såväl enskilda som föreningar och organisationer. Vi har många fina anläggningar och en mängd fritids- och idrottsföreningar. Vår vackra skärgård och närheten till naturen lockar många till aktiviteter utomhus.

En av fritids- och kulturnämndens viktigaste uppgifter i framtiden är att stödja och stimulera kommunens föreningsliv och då i synnerhet barn- och ungdomsverksamheten.

Kalix ska vara en av Sveriges främsta fritids- och idrottskommuner som attraherar såväl boende som inflyttare och besökare. Ett av fritids- och kulturnämndens mål är att bli bästa friluftskommun i Sverige.

Friluftskartor

Här hittar du kartor över cykelturer och motionsspår

Tryggt att åldras

Tryggt att åldras i Kalix